Endüstri 4.0

01 Nisan 2024 / 23:01
blog

ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR?

Endüstri 4.0, ilk olarak Almanya’da gerçekleşen Hannover Fuarı’nda dile getirilmiş bir terimdir. Bu kavram için ‘4. Sanayi Devrimi’ ismi de kullanılır. Günümüzde gelişmiş ülkeler arasında sayılan, başta kavramın yaratıcısı olan Almanya olmak üzere Japonya ve ABD gibi gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0 devrimine geçiş yapmaya hazırlanıyor

Endüstri 4.0 İsmi Nereden Geliyor?

 İnsanlık tarihi çeşitli sanayi devrimlerine şahit olmuştur. Bu devrimlerin her biri öncekinden daha gelişmiş niteliklere ve daha ileri görüşlü hedeflere sahipti. Bugün, 4. Sanayi Devrimi olarak Endüstri 4.0’ı görüyoruz ve sanayi alanındaki hedeflerimizi bu devrimin amaçlarına göre belirliyoruz.

Tarihimizdeki 4. sanayi devrimi olduğundan, bu devrime Endüstri 4.0 denmiştir. Dilerseniz bu konuyu daha iyi anlamak için diğer devrimlere göz atalım.

1.Sanayi Devrimi

Sanayi Devrimi denildiğinde hemen hepimizin aklına gelen ve buharlı makinelerin kullanımını içeren devrim, aslında 1. Sanayi Devrimi’dir. Bu devrim 18. yüzyıl İngiltere’sinde, buharın gücünün fark edilmesi ile başladı. Böylelikle insanların el ile yapmak zorunda olduğu işler makineler tarafından yapılabilir hale geldi. İşçi sınıfı ve burjuvazinin ayrılışı da bu döneme denk gelir.

2.Sanayi Devrimi

Diğer ismiyle ‘Teknoloji Devrimi’, 1860 yılında başlamıştı. Elektriğin makinelere aktarılmasıyla buhar gücünü kullanan makineler gelişti ve üretim daha hızlı hala geldi.

3.Sanayi Devrimi

Dijital Devrim adıyla da anılır. Şu an içinde bulunduğumuz dijital çağın devrimidir. Bilgi teknolojilerinin gelişimi ile hızlanmıştır.

Endüstri 4.0 Neleri İçeriyor?

 Endüstri 4.0, başta inovasyona dayanan bir düşünce, fikirdir. İçinde üç farklı aşamayı barındırır:

1.IoT (Nesnelerin İnterneti):Fiziksel nesnelerin birbirleri ve daha büyük diğer sistemler ile bağlantı halinde olmasına verilen isimdir. Bu sayede küçük parçalar, bir araya gelerek beraber çalışabilirler.

2.Hizmetlerin İnterneti:Endüstri 4.0 için büyük bir potansiyel taşır. Şirketleri/kamu idarelerini hedef alır.

3.CPS (Siber Fiziksel Sistemler):Siber fiziksel sistemler ile yenilikçi üretim tesisleri meydana getirmek mümkündür. Bu tesisler, bir altyapı üzerinde haberleşebilen yazılımsal ve mekanik parçalardan meydana gelecektir.

Endüstri 4.0 Hangi Prensiplere Dayanıyor?

 Endüstri 4.0’ın ilk prensibi karşılıklı çalışabilirliktir. Bu prensip ile nesnelerin interneti ve siber fiziksel sistemler gibi amaçlar gerçekleştirilebilir. Buna bağlı olarak her bir parçanın özerk olarak çalışabilmesi de gereklidir. Bir diğer prensip ise sanallaştırmadır. Endüstri 4.0, fiziksel dünyanın sanallaştırılmış bir kopyasını oluşturmayı hedefler.

Endüstri 4.0’ın tam anlamıyla gerçekleşebilmesi için sistemdeki unsurların gerçek zamanlı çalışabilmesi yeteneğine sahip olması gerekir. Bu nedenle eş zamanlılık Endüstri 4.0’ın olmazsa olmazıdır.

Endüstri 4.0 Gerçekten Avantajlı Mı?

 4. Sanayi Devrimi’nin hayatımızı değiştirecek kadar büyük avantajları bulunuyor. Endüstri 4.0 ile üretim çok daha verimli hale gelirken maliyetlerde düşüş yaşanacak. Aynı zamanda bu yöntem yenilenemez kaynakların korunmasına da yardımcıdır.

 

Etiketler:

1.Nesnelerin İnterneti

2.Hizmetlerin İnterneti

3.Siber Fiziksel Sistemler

4.İnovasyon

5.Endüstri 4.0

6.IoT Nedir?

7.Teknoloji

 

8.Otomasyon